Hvad er madspild og fødevaretab i primærproduktionen og hvordan opstår det typisk
I primærproduktionen er der enten tale om fødevaretab eller madaffald, inkl. madspild. De to begreber dækker over de engelske begreber Food Loss and Food Waste. Når produkter i primærproduktionen endnu ikke er godkendt som en fødevare, så kan det heller ikke blive til madaffald. Det gælder fx for den animalske del af primærproduktionen, hvor dyret først er godkendt som en fødevare, når den er godkendt til human konsum på slagteriet. I den vegetabilske produktion er et jordbær fx ikke godkendt som en fødevare, før det er høstet. Fødevaretab er i dette tilfælde således fx dyr, der er døde på anden vis end ved slagtning, fx under transport, eller vegetabilske produkter, der ikke høstes.
Fødevaretab og/eller madaffald i primærproduktionen kan opstå, fx når fødevarer såsom frugt og grønt ikke lever op til de æstetiske standarder, der efterspørges, og derfor må kasseres. Derudover bygger primærproduktionens kontrakter med detailled og fødevareproducenter ofte på eksakte mængder, og hvis der er produceret mere, kan det ende med at blive kasseret, hvis ikke det kan afsættes andetsteds.